19. juni 2023 varslet den norske regjeringen en ny bestemmelse: minst 40 prosent kvinner i styrene til store og mellomstore bedrifter. Dette forslaget vekker både entusiasme og skepsis. Men hva sier forskningen?
Kjønnskvotering i norske styrer startet allerede i 1981, primært for offentlig oppnevnte organer. Men det var først ved årtusenskiftet at man begynte å vurdere en 40/60-representasjon for private allmennaksjeselskaper (ASA). Dette kvotekravet trådte i kraft i 2003, med børsnoterte selskaper som fikk fem år på å tilpasse seg.
Men virket kvoteringen som ønsket? Ifølge Mari Teigen, leder for CORE – Senter for likestillingsforskning, var bare 5 prosent av styremedlemmene i ASA-selskaper kvinner før 2003. Dette tallet vokste etter hvert, men ikke nok til å nå målet om minst 40 prosent. Dette førte til ytterligere regulering fra Stortinget.
Ifølge tall fra Core Topplederbarometer:
- 84,5 prosent av de administrerende direktørene i Norges 200 største selskaper er menn.
- 87 prosent av styrelederne er menn.
- 43 prosent av styremedlemmene i allmennaksjeselskaper er kvinner.
- I aksjeselskaper er 20 prosent av styremedlemmene og 17 prosent av de daglige lederne kvinner.
- Kun én av fire gründere er kvinner.
Mens kjønnskvotering i styrerommet har vært gjenstand for debatt og undersøkelser, er det klart at det er et bredt spekter av meninger og forskning på området. Med regjeringens nye forslag i vil det være interessant å se hvilken retning Norge tar i søket etter kjønnsbalanse i næringslivet.
Dette var en oppsummering av en artikkel i Kilden, som du i sin helhet kan lese her.
Trenger du hjelp til å finne gode styrekandidater - uavhengig av kjønn - kontakt oss gjerne